Добре дошли

Здравейте и добре дошли при Туистед Джу Джицу – мястото в София за хора, които искат да спортуват, да се състезават и да се забавляват!

Карта

twisted Jiu Jitsu карта

Контакти

  • Адрес: гр. София, бул. Черни Връх 47, ет.2 (бивш завод Витоша)
  • Телефон: 0898 66 44 90
  • Имейл: twisted@bjj-bg.com

Twisted Jiu Jitsu на семинар с Рафаел Мендес

От 7 до 10 ноември няколко члена на нашия страхотен отбор имаха шанса да се докоснат до Бразилското Джу Джицу на най-високо ниво, като взеха участие в семинар на Рафаел Мендес в Манхайм, Германия.

Mendes1

Рафаел Мендес няма нужда от представяне, но за тези от вас, които не са чували това име (засрамете се!) ще съобщим накратко част от големите му успехи в топ турнири, в които най-добрите състезатели от цял свят се борят за шампионското място.

Името Рафаел Мендес често бива упоменавано в дебати относно най-добрия състезател по Бразилско Джу Джицу при отсъствието на килограмово предимство (Pound For Pound Best).

Mendes2

Той е петкратен Световен шампион по Бразилско Джу Джицу(-70кг), двукратен шампион на ADCC (-66кг), двукратен Пан Американски шампион (-70кг), Световен No-gi шампион(-65кг).

Mendes3

При прочитане на титлите, които Рафаел е успял да добави в актива си, можете да си представите колко развълнувани бяхме да се докоснем не само до интересните техники, с които несъмнено щеше да ни запознае, но и до неговото разбиране за това как е правилно да се практикува спорта и с каква нагласа трябва да влизаме в залата всеки ден, ако искаме позитивни резултати.

Mendes4

След пристигането ни в Германия успяхме както винаги бързо и експедитивно да се организираме и да намерим залата, в която щяхме да повишим своето техническо ниво и да имаме честта да  „ролваме“ със световен шампион през следващите два дни.

Още от началото на първия ден силно впечатление правеше преобладаващата приятна атмосфера, а когато професор Мендес стъпи на татамито, си личеше, че всички присъстващи нямаха търпение да чуят и видят какво им е подготвил за днес той.

Семинарът започна с бърза интродукция, уважителен поклон и без никаква загрявка. Рафаел Мендес се впусна в примери и обяснение относно първата позиция, която щяхме да разиграем, а именно – Collar and Sleeve guard. От този захват последваха множество sweep-ове и събмишъни, които определено изискват допълнително упражнение, за да влязат в репертоара на всеки един от участниците.

Mendes5

След тази част преминахме към небезизвестната техника – Беримболо и няколко вариации от нея, които се радват на известността си сред широката публика точно от главния треньор на Art Of Jiu Jitsu Academy. След инструктажа на професор Мендес дори и участници в семинара, които никога не бяха опитвали техниката успяха да я приложат достатъчно добре, че да видят ползите, които тя може да донесе в играта им, стига да бъде повтаряна и упражнявана в залата.

Техниките, показани ни в този ден определено не бяха лесни, а детайлите, които правят цялото упражнение да работи са толкова много и трудно забележими, че човек може наистина да се изгуби в тях!

Mendes6

Това стана още по-ясно на втория ден от гостуването ни, като той бе запазен за Top game и преминаване на Reverse De La Riva гард. Можем да обобщим, че повечето вариации, които ни бяха демонстрирани отново бяха навързани, така че при невъзможност за изпълнение на план А да продължим с план Б. Точно на тази основа се гради и играта на шампионите. Тренирането на отделни разпокъсани техники не може да доведе до цялостно израстване и свързване на елементите и до победа срещу опитни атлети.

Двата дни – маратон на Бразилското Джу Джицу завършиха с по един час, в който всеки можеше да гледа спаринги или да вземе участие в тях. Опашката за 1 на 1 с Рафаел Мендес, както можете да се досетите бе огромна и, ако човек не демонстрира лека доза нахалство, бе много вероятно да не успее да се вреди.

Въпреки, че в интерес на истината, Рафаел Мендес излизаше срещу цели отбори и то почти без почивка между рундовете, успяхме да видим на какво е способно техническото превъзходство на 70-килограмов човек, който е инвестирал толкова много усилия и време, за да бъде на върха на своя спорт. Без значение от размерите на противниците му, като почти винаги, те бяха по-едри от него, професор Мендес очаквано побеждаваше всеки, но без прекомерни усилия и изключително внимателно, за да може всеки излязъл срещу него да си направи нужните изводи и заключения от представянето си. Често използваните техники бяха тези, които той ни показа по време на семинара, за да мотивира и докаже на участниците, че това са приложими и работещи движения, които водят до подобряване на позицията или директен събмишън. Ето така се става световен шампион – не само със здрави тренировки и лишения, а и чрез разбор на силните и слабите страни, решаване на казуси и отделяне на внимание на всеки детайл.

Някои от нашите членове на отбора имаха възможността да премерят сили и умения срещу най-добрия Джу Джицу състезател за момента в целия свят. Треньорите ни Борислав и Владимир Кирилови и нашият приятел и състезател Емил Христов стъпиха на татамито с ясната цел да научат нещо повече от това, което вече са усвоили по време на годините тренировки. Естествено, срещу играч от такъв висок ранг човек никога не се чувства комфортно и не може да атакува адекватно, но и тримата показаха високи познания и рефлекси срещу най-опасния човек в Джу Джицу.

След края на основната част и спарингите, организаторите на събитието бяха отделили време за въпроси и отговори, на които нашите треньори – Боби и Влади показаха завидни наблюдения върху играта и навиците на Рафаел, а чрез отговорите на техните въпроси всички научиха доста интересни факти за диетата, начина на трениране и релаксиране на Рафаел Мендес. На всеки от присъстващите, който искаше да обогати познанията си в сферата, му бе даден шанс и чак след като всички въпроси получиха своите отговори, семинарът приключи с поклон и благодарности за вниманието от страна на Мендес.

Mendes7

Един изключително усмихнат и позитивен човек, с видимо отлична работна етика и внимание към детайлите. Така можем да обобщим впечатленията си от този безспорно велик атлет. Олицетворение на това как би трябвало да се държи един атлет в бойните спортове от световна величина.

Всичко, показано от Мендес в Германия има своята приложимост и ние започваме веднага да доказваме това в нашата зала. След този силно мотивиращ уикенд всички сме с нови сили, готови да изпробваме новата материя един върху друг в нашата зала.

Вероятно никой от нас няма да успее да достигне техническото ниво на братята Мендес, но това не означава, че няма да се опитаме да сме най-добрите версии на самите нас. Това включва опасна игра от De La Riva гард и неочаквано Беримболо, завършващо с душене!

Mendes8

Ако и вие искате да усвоите техниките, които видяхме от многократния световен шампион и да се научите в приятна обстановка и контролирана среда как да се защитите и дори да неутрализирате по-голям противник, вижте графика на тренировките ни и заповядайте при нас! Всеки е добре дошъл и всеки може да се научи!

Mendes9

By | 2017-05-04T06:44:09+00:00 11 11, 2015|Без категория|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment