Добре дошли

Здравейте и добре дошли при Туистед Джу Джицу – мястото в София за хора, които искат да спортуват, да се състезават и да се забавляват!

Карта

twisted Jiu Jitsu карта

Контакти

  • Адрес: гр. София, бул. Черни Връх 47, ет.2 (бивш завод Витоша)
  • Телефон: 0898 66 44 90
  • Имейл: twisted@bjj-bg.com
Спортът 2017-05-04T06:44:09+00:00

За Бразилското Джу Джицу

Бразилското Джу Джицу (Brazilian Jiu Jitsu) е бойно изкуство съчетаващо в себе си както боен спорт, така и система за самоотбрана, което се фокусира върху граплинга и по-специално играта на земя. Изкуството произхожда от Японските бойни изкуства – Традиционно Джу-Джицу и Кодокан Джудо и се заражда в началото на 20 век, когато в Бразилия с тези спортове започват да се занимават братята Карлос и Хелио Грейси, които в крайна сметка видоизменят и подобряват много от вече известните техники от тези спортове.

Кадри от състезание по бразилско джу джицуВ основата си то дава възможност на физически по-слаб човек да се защитава успешно срещу по-голям и по-силен противник чрез използването на лостова система и подходяща техника – обикновено използвайки ключове на ставите и задушаващи захвати, за да неутрализира/победи противника. Тренировките по Бразилско Джу Джицу могат да помогнат в подготовката за състезания по граплинг (както с ГИ така и без ГИ), състезания по Смесени Бойни Изкуства (ММА) или за самоотбрана.Тренировъчният спаринг (обикновено наричан още „rolling”) и упражненията с партньор (в реално време) играят основна роля в подготовката. Възнаграждението на услията на трениращия, което се базира на представянето му и реалните му технически умения, особено по време на състезания, се изразява посредством коланите, които демонстрират степента на знания и умения. Основната цел в Бразилското Джу-Джицу е скъсяването на дистанцията и пренасянето на двубоя на земята чрез различни техники за събаряне, където използвайки разнообразни движения и техники за контрол на противника, ключове и задушавания, практикуващия да успее да накара противника да се предаде без да се налага да го удря или да му нанася други трайни щети. Затова и спортът е наречен по този начин – преводът на името му от японски, означава “Благородното изкуство”.

Ефективното използване на “гард” (guard) позицията за защита и атака когато си отдолу, както и използването на различни техники помагащи преминаването на гарда и достигането до доминантни позиции като: сайд-позишън (side), маунт-позишън (mount), бек-маунт-позишън (back mount), са част от отличителните белези на този стил. Тази система от манипулиращи и подвеждащи движения може да бъде оприличена на „кинетичен” или ”човешки” шах, особено, когато се изпълнява от двама опитни партньори, а изпълнението на даден ключ е равносилно на шах-мат.

Rubber GuardНестандартна и иновативна форма на Бразилското Джу-Джицу е развитата от Eddie Bravo   система 10th  Planet Jiu-Jitsu. Тя се различава фундаментално от традиционните   Джу-Джицу  и форми на граплинг по това, че поставя акцент върху алтернативни и   неконвенционални  техники, като същевременно се тренира изцяло без Ги. Основната идея на тази система е,  че спортът трябва да  продължава да се развива и еволюира, да бъдат добавяни нови елементи, техники и движения. Клуб Туистед Джу Джицу е  единственият клуб в България, който  интегрира в тренировките си системата на 10th Planet Jiu-Jitsu. От края на 2011 година Туистед Джу-Джицу е и официален 10th Planet Jiu-Jitsu Hotbox за България под ръководството на Професор Магнус Хансон, черен колан първа степен по БДжДж и кафяв колан от системата на Еди Браво.